Hänt i Fc

Vecka 42

Den här måndagen startades ute i skogen och det är lite kallt nu på morgonen. Det blir extra kallt för att solen inte riktigt tar sig ner mellan trädtopparna. Många av barnen rör sig så mycket så att de inte fryser, men kolla för säkerhetsskull med ditt barn att hen behöver ha varmare kläder eller något mer att äta med sig. Måndagens arbete ute i skogen var att presentera fakta om just sitt djur genom en bild eller film. Detta sattes sedan ihop till en större film och dessa finns självklart på bloggen om ni är sugna på att se dem. Det är två grupper som hittills hunnit få klart sina filmer, de andra kommer att få chansen vi ett senare tillfälle.

SO arbetet har fortfarande fokus på värdegrundsarbete och denna vecka har det handlat om ordet trygghet. Hela skolan arbetar med våra värdegrundsord under de kommande veckorna. Men vi har även arbetat med barnkonventionen och vår flaska innehåller nu två kulor. (Läs på bloggen om du inte vet vad flaskan och kulorna är för något) ”Alla barn är lika mycket värda” och ”alla barn har rätt att gå i skolan”. Den sista kulan lade vi i efter att veckans GOTD handlat om Malala och hennes kamp för att tjejer ska få gå i skolan. Detta ämne kan jag verkligen säga engagerade hela gruppen och många hade funderingar.

I matematiken har vi denna vecka pratat om antal och försökt att hitta kända mönster för att snabbare kunna räkna ihop ett antal. ”Det är fyra precis som på tärningen och sedan en till, alltså fem” är ett exempel på ett mönster som en elev hittade. Det här ger ju både träning på talraden och på addition.

Högåsskolans tema detta år är Energi och arbetslag 1 som FC tillhör tillsammans med FA, 1A och 2A startade i onsdags upp ett gemensamt arbete. Eleverna har blandats i mindre grupper och tillsammans i dessa grupper fick de testa på två olika experiment. Det här arbetet kommer att fortsätta hela hösten med träffar varje månad och i januari är planen att alla ska hunnit med alla 8 experiment.

Läslusten är stor i gruppen och jag har fått frågan om man får ta med sig böcker hem för att läsa. Jag har självklart sagt ja till detta, så om ditt barn har med sig en bok och läsprotokoll hem, så är det för att denne har efterfrågat detta. Här kommer ditt barn behöva hjälp av dig som förälder. Antingen läser ni tillsammans eller så läser barnet och du hjälper till att läsa frågorna på sista sidan/lyssnar på barnets svar. Ni byter böcker när ni hunnit läsa den några gånger. Om du som förälder inte tycker att det här är en bra idé behöver ni bara lämna tillbaka boken.

Viktiga datum:

19/10 Får vi ett guidat besök på biblioteket.

V 44 skollov

Trevlig helg önskar Sussie och Bea

http://högåsskolanfc.se